Jorinde Gommans – Mindful yoga / moving meditation

Wat gaaf, dat ik je mag laten kennismaken met een vorm van yoga die mij nog niet zolang geleden erg heeft geïnspireerd!

Tot 5 jaar geleden werkte ik als trainer, coach & leidinggevende in het bedrijfsleven. Ik was veel onderweg, maakte lange dagen en was voornamelijk bezig met het behalen van targets. Een periode waarin ik veel heb mogen leren, mooie ontmoetingen heb gehad en mijzelf ook erg tegen ben gekomen.

Na een intense periode waarin veel dingen veranderden ontdekte ik yoga & meditatie. Een half jaar later besloot ik mijn werk op te zeggen en naar India te gaan en mij verder te verdiepen in deze twee levenskunsten.

Ik geef momenteel yogales en mindfulnesstrainingen en combineer dit met het organiseren van yoga & meditatiereizen in binnen en buitenland. Want naast yoga & meditatie is reizen iets waar ik heel blij van word.

Moving meditation – Mindful Yoga

Mindful Yoga is een vorm van bewegende meditatie die erop gericht is de aandacht te trainen om in het hier en nu te zijn, het lichaam te verkennen, grenzen te ontdekken en ook bewust te worden van (automatische) patronen.

Je leert om met een open & nieuwsgierige houding aandacht te hebben voor jezelf en alles wat zich in je ervaring ontvouwt. Hierdoor kun je ervaren, dat je ook bij lastige of ongemakkelijke emoties of lichamelijke sensaties aanwezig kunt zijn en er niet meteen op hoeft te reageren door te vechten of te vluchten (bijvoorbeeld in ons hoofd).

In deze les wil ik je graag laten ervaren hoe bewegen vanuit aandacht voelt en hoe je jezelf op ieder moment van de dag door middel van het lichaam en de adem kunt terugbrengen naar het hier en nu.

In onze drukke & prestatiegerichte samenleving geldt voor het merendeel van de mensen, dat we de meeste tijd doorbrengen in ons hoofd; we houden onszelf maar druk met plannen, dromen, twijfels, zorgen en ideeën over het verleden of de toekomst. Een effect hiervan is, dat we als het ware afgescheiden raken van ons lichaam en gevoel. Hierdoor weten we vaak niet meer wat we voelen, maken we beslissingen die niet in lijn zijn met wie we zijn en gaan we gemakkelijk over onze grenzen.

En als we dan eens aandacht hebben voor onszelf, onze emoties en het lichaam, is dit vaak vanuit een strenge en kritische houding.  

Mindful yoga is een manier om bewust te worden van al die gedachten, emoties en fysieke sensaties en deze te verkennen met vriendelijke aandacht en de adem. Om er vervolgens zo goed als mogelijk als onpartijdige vriend bij aanwezig te zijn en er op een vriendelijke & compassievolle manier mee om te gaan.